Apple ve Google Su Peşinde!

Apple CEO’su Tim Cook ve Google Yürütme Kurulu Başkanı Eric Schmidt su peşinde! İki dev firma yetkilisi susuzluğun iyice belli olduğu şu günlerde, su ile ilgilenen bir başlangıç şirketine yatırım yaptılar.

Nedir yapılan yatırım? Neye yatırım yapılmıştır?

Silikon Vadisinde yeni bir firmaya yatırım yaptılar. Bu firma oldukça yeni; başlangıç şirketi (startup). İki teknoloji duayeninin yatırım yaptıkları alan ise su! Ve amac su israfını önlemek! Yeni bir duş başlığı üreten başlangıç firmasına yaptırım yaptılar. Şirketin adı Nebia.

The New York Times tarafından bildirildiğine göre; Nebia duş başlıkları yüzde 70 oranında suyu israftan koruyor. Oldukça tutumlu su harcayan bu duş başlıklarının harcadığı suyu izah etmek için şu rakamlar kullanılmış:  Normal bir duşta yıkanan  insan yaklaşık 75 litre su harcar. Ama bu yeni duş başlığı ile sadece 22 litre su harcanıyor.

Duş başlığının en büyük özelliği suyu tutumlu kullanması ve bunu yaparken suyu minicik damlacıklara bölmesi. Böylece insan vücudu daha çok su ile temas ediyor ve bol su ile yıkanmışlık hissediyor.

Anlaşılan o ki; Nebia duş başlıklarını Apple ve Google kampüslerinde testten geçirmiş bile! Equinox ve Stanford Üniversitesi spor salonlarında da denemiş. Oldukça iyi değerlendirmeler almış.

Kaliforniya an itibariyle büyük kuraklık yaşamaktadır. Oralarda su pek yakında karneye bağlanabilir.  Şimdiye kadar pek dikkat edilmeyen “susuzluk” olayı, artık en büyük konu. Çok önceden düşünülmesi gereken su konusu, bittiğinde uyanılan bir soruna dönüştü! Hayati bir sorun! Bu nedenle iki büyük dev şirketin, minik bir başlangıç şirketine yatırım yapması mantıklı!

Yalnızca banyo yaparken su harcamıyoruz. Susuz yaşayamıyoruz. Hayatımızın her noktası sudan geçiyor. Suların böylesine azaldığı bir çağda, herkesin suyu tasarruflu kullanma çabası içinde olması gerekir. Duş başlığı buna iyi bir örnektir.

Hep birlikte suyu koruyalım! Suyu israf etmeyen, tutumlu kullanan, ve de bol su ile duş yapıyormuş hissi veren bu icat düş gibi! Dünyanın geri kalan kısmı da “hoşgeldin” demeli ve düşmeli peşine bu icadın!

susuzluk, kuraklı, daha az su kullan, tutumlu kullan, israf etme!