Yabani Ot

Yabani otlar vardır, istenmeyen.. Zararlı ot denir bunlara.. Ve bahçeciler, çiftçiler iyi bilir yabani otları.. Hatta balkondaki saksıya bile gelir de bitiverir yabanıl otlar..

Hiç istenmez yaban otları çünkü asıl büyütmeye çalıştığımız bitkilerin besinlerini, suyunu sömürürler. Hiç istenemeyen yerde bitiverirler.. Ve de tarlarlara zarar veren bir kötü bitki diye bilinir yaban otları..

Bahçeciler için çok sevimsizdir yabanıl otlar ama her zaman değil.. Örneğin dandelion bir yabani ottur ama kırda bayırda görüntüsü çok zevklidir. Sarı güneş misali çiçekleriyle dimdik durur yamaçlarda ve içimize bahar sevinci kondururlar. Ve üstelik baharda orada burada bitiveren taze dandelion bitkisi şifalıdır da.. Türkçe ismi karahindibadır.. Yine de.. Dandelion bir sebze bahçesinde görülse, istenmeyen misafir olur ve yaka paça sökülüp atılır..

Yabani ot dediğimiz şey duruma göre değişir. İnsanlar da öyledir.. Bazılarına göre sevimsiz, istenmeyen, antipati oluşturan bir kimse, bir başkasının yaban çiçeği olabilir!

Ama olayı bir de şu açıdan düşünelim: Kırda bayırda hiç bir ot ya da çiçek yabanıl değildir.. Doğada hepsi bitkidir. Yani doğal hayatta ötekileştirmek diye bir şey yoktur. Herşey her zaman kabul görür.  Doğal yaşam herşeyi besler, doyurur, uzun süre ilgi gösterir, büyütür ve kendi haline bırakır. Buna karşın insanın elinde istenmeyen bir şey, anında sabotaja uğrar. Yok edilmelidir, çünkü istenmiyordur. Tıpkı yabani otların yok edildiği gibi.. Kim bilir.. Belki de sebze bahçelerinde bile yabanıl otların bir yararı vardır..

Şehir bahçeciliği konusunu öğrenmek için haftada birkaç saat bir tarlada gönüllü çalışıyorum. Bu sayede hem toplumsal bir çabanın içine giriyorum, hem de kendi bahçem için bilmediklerimi öğrenme fırsatım oluyor. Orada mikrobiyoloji dalında yüksek lisans yapmış bir gönüllü, bizlere yabani otlar hakkında bilgi verir. Geçenlerde tarlanın muhtelif yerlerinden fışkırmış yaban soğanlarını söktü, ayıkladı, temizledi, yıkadı ve bir poşete koyarak evine götürdü. Ne yapacağını sorduğumuzda “Bunlar yaban soğanlarıdır ve yemeklere lezzet verir. Söküp atacağıma, yemeklerde salatalarda bedava doğal lezzet ve tat olarak kullanırım.. Sizler de deneyin?” dedi..

Tarla sahibine göre yaban otu olan soğanlar, bir başkası için yemeklik tat, lezzet ve şifa olarak algılanmıştı!  Yabani ot dediğimiz şey duruma göre değişir.. İnsanlar da öyledir.. Bazıları için sevimsiz, istenmeyen, antipati oluşturan bir kimse, bir başkasının yaban çiçeği olabilir!

yabani ot