Hayata Bağlanmak

Topraktan geldik toprağa gideceğiz. Yaşarken de toprak sayesinde hayata bağlanırız. Bu benim tezim değil. Birileri söylemiş olmalı. Ben sadece apartman yaşantılarımızda toprak olgusunu gözden kaçırmayalım demek istiyorum. Rezidans kültürüyle daha uzaklara giderek daha yükseklere tırmanmaya başladık. Eskiden apartmanlarda otururduk şimdi gökdelenlerde yaşıyoruz. Bahçeli evlerde oturmak da mümkün ama sadece belirli bir azınlığın sahip olduğu bir ayrıcalık bahçeli evler.

İşte bütün bu nedenlerden dolayı toprağa bağlanmayı yeniden hatırlatıyorum. İster ev çiçeği, ister balkon bitkisi olsun, saksı dolu bitkiler doğayla çevrelenmeyi sağlar. Erk, enerji ve doğal hayatın yavaşlığı her an yakınımızda olur.

Oluşturduğumuz saksılı bahçeler bize hitap eder.  Kaktüs sevenler kaktüs yetiştirirken, sadece yeşil yapraklı bitkilerden bir köşe yapmak isteyen zevkine göre bitkilerden yeşillik oluşturur.. Bu öteden beri böyledir.. Çiçeklerin tomurcuk verdiğini görmek ya da orkide bahçesi yapmak da kişiye ait enerjinin yayılması demektir.

Saksıdan bahçe yapmak isteyenlere bir iki fikir.. Nelerin size ait enerjiyi temsil ettiğini biliyor musunuz? Kapatın gözlerinizi ve bir bahçede hissedin kendinizi. Bu bahçe ne tür bitkilerden oluşsun isterdiniz? İşte o bahçenin minyatür halini oluşturun evin bir köşesinde ya da balkonda.   Yalnızca saksılar ve bitkiler değil etrafındaki dekor da bahçe hissi vermeli. Bunun için yetiştirdiğiniz saksı bitkileriyle bağdaşacak bambu kullanılabilr. Değişik ağaçlardan mobilyalar ve süsler de küçük bahçenizi tamamlayacaktır. Taşlar, kaya parçaları, kum da eklenebilir dekora..

Fesleğen balkonda yeştirilebilecek en zarif bitkilerden biridir. Ek olarak nane, soğan da yemeklere lezzet vermeden önce insanın gözünü okşayan bitkilerdeir. Biber küçücük saksılarda veya teneke kutularda büyütülebilir. Ayrıca biberiye ve lavanta da balkonda enfes görüntüler oluşturan, güzel kokular saçan, insanın ruhuna dokunan güzel saksı bitkileridir.

Ben bahçeli bir evde yaşıyorum ve küçük bir sebze bahçem var. Oysa ofiste pencereden baktığımda gördüğüm şey park yeri ve arabalar. O nedenle cam kenarında sevdiğim bitkileri büyütüyorum. Bazılarının içine çocuklarımın bebekken oynadığı küçük oyuncakları serpiştirdim. Örneğin canlı gibi görünen bir kaplumbağa, bir kurbağa, sümüklüböcek, kuş gibi..  Bu sayede çiçeklerime baktığımda enerji akışkan hale geliyor. Bir rahatlama hissediyorum.  Bana ait bir kaçış oluyor ofisteki çiçekli köşe.

Eğer evinizde ya da ofisinizde yer sorununuz varsa saksılarınızı aynalarla ve kristal süslerle çoğalmış gibi gösterebilirsiniz. Balkonda bir bahçe oluşturusanız rüzgar çıngırağı asmayı unutmayın. Rüzgar estikçe hafif sesler çıkaran çanlar hem kulağa hem göze harmoni veririr. Güzellik ve barış sembolüdür bu tür sesler.  Sakin akşamüstleri aromalı mumlar yakarak ortamı daha da barışçıl hale getirebilirsiniz. Koşuşturmalar ve stress, mumla birlikte eriyerek rahatlama sağlar. Saksılardan oluşan minik bahçenizde otururken akıllı telefonunuz sakin bir müzikle ya da kuş sesleriyle veya su şırıltısıyla size eşlik edebilir. Önemli olan bahçenizin ne denli büyük olduğu ya da küçük olduğu değil hayata bağlanmaktır. Yeniden toprakla yeşermek ve yeniden bağlanmaktır.

IMG_1594

IMG_1597

penceremdeki orkide

IMG_1595

IMG_1600

IMG_1599

IMG_1598