Sürmenaj

Bedensel olarak çok uzun süre çalışmak, yorgunluk, bitkinlik sürmenaja neden olabilir. Beyinsel olarak uzun süre meşguliyet de sürmenajla sonuçlanabilir.. Ve tabi bir de duyguların sessiz ve derin yükü vardır.. Sürmenaj, rahatsız edici durumları dışa vurarak onlardan kurtulmak şeklinde tanımlanabilir.

Duyguların sessiz ve derin yükü.. Birçoğumuz duyguları dışa vurmaktansa uzun süre içimize atarız. Öyle uzun süre içimize atarız ki bir an gelir artık beden bu yükü kaldıramaz olur. O noktada artık işlevsel değilizdir. Kim bilir ne tetiklemiştir ki hayatın ortasında fonksiyon edemez bir halde kalakalmışızdır!  Adeta gece gözüne araba farı tutulmuş bir ceylan gibi.. Orta yerde!

Çok uzun süre tutmuşuzdur içimizde duyguları ve birden patlak vermiştir.

Patlamalar her zaman iyi değildir ama sürmenaj patlaması belki de iyidir; boşaltır içimizi. Rahatlatır. O yüzden böylesine patlamalar iyi olabilir.

İçsel duygular ve dışa vurulan duygular arasında bir dengesizlik olmuştur. Anafikir: Bundan sonra duygulara dikkat etmenin, içimize atmamanın, gizlememenin vakti gelmiştir.  Dengelemek zamanıdır. Duygulara ilgi göstermek zamanıdır artık!

En iyisi duygulara daima ilgi göstermektir. Böylece bir noktada patlamak, sürmenaj olmak, çaresiz kala kalmak gibi olumsuzlukları yaşamak olasılığı da ortadan kalkar. Yavaşlamak, içsesi dinlemek, duyguları not etmek, yazmak, günlük tutmak, tefekkürdalmak.. Bunların hepsi içsel ve dışa vurulmuş duyguları dengelemek için mükemmel yöntemlerdir.