Adet Öncesi Sendromuna Karşı Demir


Bazı kadınlar adet (regl) öncesi sendromu yaşar. Yapılan bir çalışmaya göre bildiğimiz bir mineral bu soruna çözüm olabilirmiş: Demir.

American Journal of Epidemiology Dergisinde yayınlanan çalışma sonuçlarına göre adet öncesi sendromu, demir içeren yiyecek diyetiyle yüzde 40 oranında hafifletilebiliyor.

Araştırmacılar 10 yıl boyunca 3,000 kadının diyetsel ya da ilaçla tükettiği demir miktarını incelediler. 10 yılın sonunda 1,000 kadar kadın adet öncesi sendromundan şikayetçiydi, oysa geri kalan çoğunluk günde 20 miligram demir aldığı için sendrom yaşamadıklarını bildirdiler.

Demir bitkisel kaynaklardan ve suplemanlardan (tamamlayıcı ilaçlardan) alınabilir.  Araştırmacılar vücuttaki demirin serotonin hormonunu arttırdığını düşünüyor. Bu hormon duygu-durum değişikliğini düzenleyen bir çeşit beyin kimyası olarak biliniyor.

Demir mineralini diyetten almak isteyenler için demir ağırlıklı yiyecekler şunlardır: ıspanak gibi yeşil sebzeler, kuru erik ve kuru üzüm gibi kuru meyveler, mercimek, nohut ve soya fasulyesi gibi baklagiller, deniz ürünleri, hindi, kırmızı et, yumurta sarısıciğer ve enginar.

Yalnız uzmanlar adet öncesi semptom yaşayan kadınların doktora sormadan ekstra demir suplemanları almamalarını öneriyor çünkü bazı kadınlar kansızlık nedeniyle zaten demir alıyor olabilir.