Günlük Sebzeni ve Meyveni Yedin mi?


Günlük Sebzeni ve Meyveni Yedin mi? diye sorsam.. Ama bir dakika.. Bu yazı beni hiç ilgilendirmiyor, zira her gün fazlasıyla sebze meyve tüketiyorum diyorsanız, yazının devamını okumayın!

Bol sebze ve meyve tüketmek sağlıklı bir yaşamın temel maddelerinden biridir çünkü sebzeler ve meyveler:

  1.  Kan basıncını kontrol eder
  2.  Sağlıklı kolesterol seviyesine ulaşmayı ve orada kalmayı sağlar
  3.  Damarları elastik kılar
  4.  Kemikleri korur
  5.  Gözleri, beyni, sindirim sistemini ve vücudun hemen her organını sağlıklı mineral ve vitaminlerle doyurur

Günde 2 su bardağı dolusu meyve ile 2.5 su bardağı dolusu sebze tüketmenin gerekli olduğu bilinir. Meyveler ve sebzeler daha çok yenirse, daha iyidir.

Eğer meyve ve sebze yeme alışkanlığınız yoksa günde bir meyve yemekle başlamak öneriliyor. Zamanla arttırmak şartıyla.

Bir çoğumuz zaten sebzeli yiyeceklerden sebze ihtiyacını karşılıyor ama hiç yemeyenler için şunlar önerilebilir: havuç ve kabak; çorbalara, soslara ve  ekmeklere beklenmedik tatlar katar!

Sürekli yenilen meyvelerden sıkılmak normaldir. O nedenle elma, muz ve üzümden sıkılınca kivi, mango, ananas ve diğer egzotik meyveler denenebilir.

Smoothie yapmak ve içmek zevklidir.

Sebzeleri yoğurtla, humusla veya acıka (salça, peynir, ceviz, ve baharat karışımlı yiyecek) ile tüketmek damak zevkinizi okşayabilir.

Avokado severseniz sarmısakla ve zeytinyağıyla ezerek tüketebilirsiniz. Ispanak da soğanla pişirildikten sonra ezilip biraz galeta ekmeğiyle karıştırılırsa lezzetli ve sıhhi bir ezme olur. Kötü kolesterole karşı avokado!

Kuru meyveler ve sebzeler de leziz çerezlerdir.

Meyve ve sebze sıkıp içmek enerji verir. Benim bir arkadaşım her sabah çiğ ıspanak, patates, havuç ve elma suyunu karıştırıp içer. Çiğ patates suyu size ne kadar acayip geldiyse bana da ilk duyduğumda öyle gelmişti. Ama o her gün içtiğine, sağlıklı, genç ve zinde göründüğüne göre bir bildiği vardır.

Soğan, kabak ve havuç küçük küçük kesildikten sonra biraz zeytinyağı biraz, sirke, tuz ve karabiberle karıştırılıp orta hararetli fırında gril yapılabilir. Et yemeklerinin yanında kolay ve sağlıklı bir garnitür olur.

Bazen meyveleri fındık fıstıkla, yakışan baharatla süslemek iyi olur. Sebzeleri de cevizle ve susam yağıyla karıştırarak tüketmek damak zevkiniz için sürpriz tatlar oluşturabilir.

Hepsinden sıkıldıysanız sevdiğiniz meyveleri yıkayıp ayıklayın. Küçük parçalar halinde doğrayın. Biraz çikolata eritin ve meyveleri erimiş çikolataya batırarak tüketin. Kolay fondü (sebze ve etlerin peynire, meyvelerin çikolataya batırılarak tüketildiği bir çeşit Fransız yemeği) yapmış olursunuz! Böylece hem değişik bir tatlı yemiş olursunuz hem de antioksidan ihtiyacınızı giderirsiniz. Meyvelerdeki lifleri, vitaminlerin ve mineralleri de unutmayalım!

Tekrar soruyorum: Günlük Sebze ve Meyveni Yedin mi? 🙂

Afiyetle kalınız..

sebzeler ve meyveler

Meyveler, Sebzeler ve Günlük Diyetle Ilgili Diğer Yazılarım:
Likopen Felçleri Önler mi?
Obez Çocuklar da Mutlu mu?
Organik Besinlerle İlgili Sürpriz Bulgular
Diyabetikler İçin Diyet
Anneler, Okulların Açılmasına Hazır mısınız?
Diyet Esasları
5 İyi Alışkanlık
Ahçı Kadın ve Orzo Salatası
Osteoporoz ve Vejeteryan Diyet
Yeme Alışkanlıkları ve Bağırsaklar
Öğün Aralarında Atıştıralım mı?