Yenilgi Zafere Döndürülebilir mi?

Bir utanç dalgası hissedilir.. Yenilgiyi hazmetmek zordur. Yer yarılsa da yerin dibine geçsem, bu yenilgiyi nasıl kaldırırım düşünceleri yer bitirir insanı.. Bu süreçte doğru karar vermek gerekir.. Yenilgi zafere döner mi?

Nereden çıktı yenilgi? Nereden çıktı zafer kazanmak isteği? AKP’den aday olamayıp intihar eden Bingöl’lü aday adayını duyduktan sonra yazmak ihtiyacı duydum. Yapılan kampanya masrafları, kaybedilen paralar, kaçan adaylık şansı, ve hepsi demek candan önemliymiş.. Üzücü..

Olura.. Yenilgi yaşayan birileri rahatlamak için birşeyler okumaya ihtiyaç duyar.. Şu noktaları aklımızda tutalım:

  • Sakin ol. Yenilgiyi kabullen, karşılık vermeye kalkışma. O an karşılık verme. bir şeyler yapmak ihtiyacı hissedebilirsin.. Ama tut kendini çünkü o an mantıklı düşünemeyeceğin, tehlike çanlarını duyamadığın bir andır. Sakin ol! Çaresizlik ile harekete geçme! Sonradan Pişman Olma!
  • İçki, sigara ya da uyuşturucudan medet umma! Kesinlikle kötü ve tehlikeli alışkanlıklara sığınma. Tam tersine a vitamini (arkadaşlık vitamini de olur), b vitamini (beraberlik vitamini de olur), c vitamini (candan sevgili vitamini de olur), d vitamini (değer verdiğin insanlar vitamini de olur), e vitamini (ev vitamini de olur) ya da diğer sana iyi gelen vitaminlere yüklen. Bu sayede beyin mantıklı düşünme sürecine girsin.
  • Açık havada dolaş. Açık havada yürü, gez.  Spor salonuna ve git spor yap. Hiç olmadı mahallede birkaç tur at!
  • Uyu! Erkenden uykuya git. Uyku gibi antidepresan yoktur. Egzersiz de yaptıysan bebekler gibi uyursun!
  • Sabah oldu, doğruca işe ya da okula! Herşey dünde kaldı. Bugün yeni bir gün. İşe giderek günlük vazifeleri tamamlayacaksın. Ya da okula giderek derslere konsantre  olacaksın. Ev hanımıysan evde, çarşıda, mutfakla, çocukların peşinde vs. neler varsa aynen devam!
  • Yenilgiye tükür.. Önce yenilginin resmini çiz. Resme bakmak zor mu? Tükür üstüne. Topakla. Çöpe at.

Rahatladın mı? Şimdi zafer senin.  Kocaman bravo! Yenilgiyi unut, yeni amaçlar için nereden başlayacağına karar ver! Karamsar ve olumsuz düşünmek, hemen pesimist davranmak yok! Kendine zaman ver.. Bunu da atlatacaksın!