Kinoa Pilavı

Tarife kinoa pilavı dedim ama kinoalı kısır desem daha doğru çünkü ince bulgur yerine kinoa (quiona) kullanılan bir çeşit aparatif tarifi veriyorum.

Kinoa 2013 yılında “Dünya Tahılı” ilan edilmişti.. Latin ülkelerinin yüzyıllardır bildiği bu ürün böylece dünyada yankı buldu ve kapışılmaya başlandı.. Buradaki tarif yedien yetmişe herkesin kolalıkla yapacağı bir yemektir. Anneler gününde sürpriz bir çeşit yapmak isteyenlere de, işte fırsat!

Kinoa hakkında derinlemesine bilgi paylaşmadan önce amarantus hakkında bilgi edinmek isterseniz linki ziyaret edin..

Kinoa Nedir?

Kinoa bence tohumdur. Ama konunun uzmanları daha iyi bilir; tam tahıl olduğunu söylerler. Güney Amerika’da yetişen ve o yörelerin yemek kültürünün vazgeçilmez bir parçası olan kinoa “süper yiyecek” kategorisinde bulunmaktadır. Kinoayı ilk kez yediğinizde daha önce hiç bilmediğiniz bir tat ve doku ile karşılaşırsınız. Bir defa kinoa yerken ağzınızda küçük baloncuklar gibi patlar, fındık fıstık yermiş gibi his veren ilginç bir tadı vardır. Kinoa iyi hazırlanmazsa acımsı bir hal alabilir. Önceden birkaç saat suda bekletmek, kaynatmadan önce birkaç kez yıkamak gereklidir. Protein, lif, magnez, magnezyum, fosfor, folat, bakır, demir, çinko, potasyum, B1, B2, B6 vitaminleri, kalsiyum ve E vitamini içeren kinoa doğal bir eczane gibidir. Ayrıca bol antioksidan içeren bulunmaz bir süper yiyecektir. Birçok değişik renkte kinoa bulmak mümkündür. Benim favorim kırmızı kinoadır. Ama aşağıdaki tarifte sarı kinoa kullanılıyor.

Kinoa Pilavı Tarifi

Malzemeler

  • 1 su bardağı kinoa
  • Yarım su bardağı soyulmuş doğranmış domates
  • Yarım su bardağı nane ve maydanos karışmı
  • 1/4 su bardağı soyulmuş doğranmış salatalık
  • 1/4 su bardağı limon suyu
  • 2 çorba kaşığı kıyılmış yeşil soğan
  • 1 çorba kaşığı zeytinyağı
  • Tuz, karabiber

Hazırlanışı

Kinoa 2-3 saat soğuk suda bekletilir. Süzülür. Yeniden yıkandıktan sonra tekrar süzülür. Derin bir tencerede üzerini kaplayacak kadar su konularak kaynatılır. Kaynarken tencerenin kapağı kapatılır, ocağın ısısı azaltılır. Toplam 20 dakika kaynatıldıktan sonra suyunu çekmiş olması gerekir, çekmemişse birkaç dakika daha kaynatmaya devam edilir. Ateşten alınır, servis kasesine geçirilir. Çatalla kabartılır. Malzemeler konur ve karıştırılır (tıpkı kısır yapar gibi). Üzeri örtülerek bir saat kadar bekletilir. Bu süreçte tercihe bağlı olarak buzdolabında soğutulabileceği gibi oda sıcaklığında da tutulabilir. Kinoa pilavını bekletme sırasında tatların yerleşmesi ve birbirine geçmesi sağlanır. Ardından servis yapılır.

kinoa ile pilav