Statüko Belirleyen Semboller

Statüko belirleyen semboller ve bu sembolleri gösterme arzusu belki de insan beyninin en acaip çalışma şekillerinden biridir. Pahalı eşyalar, marka giysiler, Apple watch gibi en son moda aksesuarlar, arabalar, evler, yatlar, katlar, jet uçaklar..

Mevcut durumu belirleyen bir gösterge olarak Apple Watch’u örnek verelim.. Diğerlerini de sizler düşünürsünüz..
Bir insan neden Apple Watch takar? Başkalarından üstün olduğunu göstermek için mi?

Bir çoğumuz anladık ki; bu saat çok da üstün, ahım şahım birşey değil. Piyasadaki diğer saatlerden daha güvenilir değil. Diğerlerinden daha rahat değil. Teknolojik olarak, akıllı telefonun ötesinde birşey değil. Saatte üzerinde herşey minicik ve kullanımı belki de daha zor!

Ama statüko göstergesi olan hemen herşey daha kolay ya da güvenilir olduğundan değil de, daha pahalı olduğu için seçilir! Düşünün bir kez.. Pazardan alınmış çakma markalı bir ayakkabı da gerçeği kadar gösterişli ve hatta bir o kadar dayanıklıdır.. Ama biri sahte diğeri gerçektir!

Biz insanların yaptığı herşey bir şekilde toplumca bize dikte ettirilmiştir. Çocukluğumuzdan beri gördüğümüz şey odur ki; statüko sembolleri yolumuzu açar! Herkes zenginin yanında olmak ister. Anadolu’da köylere kasabalara giden siyasetçiler seçimlerde oy isterken en iyi giysilerini giyer, en pahalı arabalara biner, eşleri en marka çantalarını takar omuzlarına, en parlak mücevherlerini gösterirler.. Neden? Çünkü halk onlara bakar, oy vermeye karar verir. Neden? Çünkü onlar gibi zengin olmak istemektedirler. Oy verdiklerinde onlar gibi olma güdüsü vardır içlerinde. Onlar gibi gösterişli bir yaşama hevesle oy verirler.. Heves ederler statüko gösteren herşeye.. Halk da onlar gibi olmak ister. O yüzden oy verir.

Uzun lafın kısası, statüko belirleyen sembolleri gösterme ve gösteriş yapma isteği antik çağlardan beri vardır. Gösterenler daha üstündür. Ya da öyle sanılır. Gösterenlere doğru koşulur. Değil mi? Biri zengin, elit, avro milyarderi, dolar milyarderi, milyoner armatör felan mı dedi?

statuko sembolleri