3D Printer ile Spor Ayakkabısı Basmak

3D printer’lar yaşantımıza tam gaz son sürat giriş yaptı. Yiyecekten silaha, alet edevattan okul gereçlerine, ayakkabıdan sağlık gereksinimlerine kadar akla gelebilecek birçok şeyi basabilen 3 boyutlu baskı aletlerinin en yeni becerisi spor ayakkabısı yapmak.

Spor ayakkabısının detaylarına girmeden önce 3D printer’lar hakkında kısa bilgi verelim:

  1. 3 boyutlu baskı 1980’lerde başladı. İlk kez 1984 yılında ultraviyole lazer kullanılarak fotopolimer madde eritilmek suretiyle 3D baskı yapıldı.
  2. 3D printing en başlarda prototip oluşturmak için kullanılıyordu. Bugün artık üretimde kullanılmaktadır. Örneğin Ford otomobil firması oto parçaları üretmekte ve testten geçirmektedir. Üç boyutlu oluşturulmuş hediyelik eşyalar satan online dükkanlar bile var!
  3. Katmanlı şekilde bask yapan 3D printerlar, bildiğimiz mürekkep püskürten baskı aletleri gibi çalışmaktadır. Mürekkep püskürten printer bir kat püskürtür, buna karşın 3D printer defalarca püskürterek yeni katmanlar oluşturur.
  4. 3D printer’lar plastik ötesinde titanyum, seramik, ağaç (tahta), çikolata, gümüş, altın ve daha birçok maddeyi eritip basabilmektedir. Üç boyutlu basılan evler, insansız uçan araçlar, kıyafetler, mücevherler, sofra takımları, yiyecekler, sağlık gereçleri, biyomedical cihazlar, protez uzuvlar ve en son olarak spor ayakkabısı üretilmiştir.
  5. Üretim maliyetini azaltmak için 3D printing firmalara bir seçenek olabilir.
  6. Film endüstrisinde de çokça kullanılan 3D baskılar oyuncuların değişk kıyafet ve görünümlere girmelerinde hem kolay hem ucuz seçenek haline gelmiştir. Örneğin İronMan, The Hobbit, Jurassic Park, Avatar, The Muppets, Terminator Salvation, Real Steel, Paranorman, The Avengers ve Paranorman filmlerinde 3D printing sistemi kullanılmıştır.
  7. NASA astronotları da uzayda 3D yöntemi ile İngiliz anahtarı yapmayı başardılar. Bunun da ötesinde robotları astronotlardan önce uzaya gönderererk 3D baskı yaparak mekanlar oluşturmaları öngörülmektedir.
  8. 3 boyutlu yazıcılar dünyanın birçok ülkesinde, özellikle eğitim amaçlı, kullanılmaktadır. Okullarda sanat, dizayn, girişimcilik, mühendislik ve daha birçok konu anlatılırken düşünceler doğrudan hayata geçirilebiliyor. Düşüncenin anında gerçekleşmiş bir kanıtıdır üç boyutlu baskı aletleri..

Spor ayakkabısına dönecek olursak.. 3D printer ile oluşturulmuş bir çift koşu ayakkabısı 400 dolardan alıcı buluyor. Marka ismi: New Balance. Firmanın 44üncü yaş günü kutlamaları nedeniyle sadece 44 çift üretilmiş,  Yani bu spor ayakkabısı; toz halindeki maddeyi, lazer ile kat kat eriterek katı maddeye dönüştürmüş ve spor ayakkabısı yapmıştır.. Dün 12 yasındaki bir çocuk dişlerini düzeltmek için gece yatarken takabileceği ağızlık yapmıştı. Size bir sorum var: 3D printer’iniz olsa, ne üretirdiniz?3d printer ile yapilmis spor ayakkabisi