Drakula Bale Gösterisi, Öncesi ve Sonrası


Ekim ayının 31’inde Halloween kutlanır. Halloweende çocuklar kapı kapı dolaşıp şeker toplar ve “ya şeker verirsin ya da sen bilirsin” diyerek ev sahibini tehdit ederler. Maskeli kostümlü partiler yaygındır, bal kabakları oyularak süslenir, karanlıkta bahçede ateş yakılıp kestane közlenir, korku filmleri seyredilir, vampir ve hayalet hikayeleri anlatılır. Ekim, tekinsiz evlerde hortlakların ve ürkünç olayların öne çıktığı bir aydır.

Vampirler, bilinmezin gizemiyle korku saldıklarından, Halloween’in vazgeçilmezleridir. İşte bu yüzden Drakula Bale performansı genelde Ekim ayında sahnelenir.

Bir vampir hikayesi olan Drakula İrlanda’lı yazar Bram Stoker tarafından 1897’de kaleme alınmıştır. Sadece vampir edebiyatında değil, aynı zamanda korku, barbarlık ve gotik edebiyatlarında yer almış olan Drakula yıllardır tiyatroda, sinemada, televizyonda ve bale çalışmalarında değişik prodüksüyonlar altında seyirciye sunulmaktadır.

Geçen Cumartesi Drakula Bale gösterisine biletim vardı. Genellikle kızımı götürmek için sezonluk bale biletleri alırım. Bu gösteriden önce yeni bir şeyle karşılaştım ve beni telefonla arayarak erken gelmem için salona davet ettiler. Gösteriden bir saat önce kompozitörün (besteci) katılacağı bir panelde Drakula prodüksüyonu üzerine konuşma yapılacağını ve eğer kalabilirsem gösteri sonrasında da sanatçılardan birkaçıyla soru cevap seansı olacağını söylediler.

Bu çok hoş ve bulunmaz bir teklifti. Bir seyirci olarak hayatta kaç kez ünlü bir bale gösterisinin nasıl hazırlandığını, müziğinin neler düşünülerek oluşturulduğunu, orkestrada hangi müzik aletlerinin bulunduğunu, sanatçıların nasıl çalıştığını, ne kadar sürede hazırlandıklarını vs. öğrenebileceğiniz bir panelde oturursunuz? Ben daha önce hiç oturmamıştım!

Kont Drakula Transilvanya’dan Londra’ya taşınma aşamasında etrafındaki insanlara korku ve drama yaşatır. Bu bilinen hikayenin balede nasıl işleneceğini tam olarak bilmiyordum çünkü daha önce hiç Drakula balesi görmemiştim.

Başlangıç panelinde kompozitör performansın müziği, çalgı aletleri, vokaller ve genelde orkestraya ait detay paylaştı.  Amacı katılımcıların böyle bir çalışmada bir çeşit aidiyet hissetmelerini sağlamaktı. Amacı bizlere bir anlamda insider information (işin iç yüzüne ait bilgi) dağıtmaktı.

Konuşmanın ardından performansı seyrettik. Üzüntü ve korkunun birlikte ustaca işlendiği bir dramaydı seyrettiğimiz. Müzikteki vuruşlar bu duyguları mükemmelce yansıtıyordu. Geleneksel ve modern danslar birbiriyle sarmallaşmış, bizleri yüzyıl öncesine taşırken aynı zamanda gündelik yaşantıdan ayrılmamıza da izin vermiyordu.  Müzik, dekor, danslar ve atmosfer birbirine destek veren bir harmoniyle bütünleşmişti. Tını ve vuruşlar gerçekten muazzamdı. Profesyonel dansçılar ve sahne gerisinde çalışanlarla birlikte seyirci de aynı doyurucu atmosferin pay sahipleriydi. Bale gösterisinde ürperip korkacağınız aklınıza gelir miydi? Bu gösteride seyirci yer yer ürperti hissetti!

Performansın hemen ardından gelen uzun alkışları takiben sahneye kompositör ve üç dansçı çıktı. Bizlerin post show (performans sonrası) sorularına usanmadan cevap verdiler.

Gördük ki sahnede bütün zerafetiyle dans ederek bu havalı ve klas gösteriyi sunan, bale gösterisinde bile korku hissettirebilen maharetli baletler ve balerinler aynı zamanda konuşabiliyorlarmış!

gösteri öncesi panel

 

gösteri öncesi panel

 

 

Salonda panel sürerken sanatçılar sahnede (arka planda) ısınıyorlar

 

 

Drakula başlamak üzere

 

vampirler zavallı lucy’i kendi aralarına almak üzere

 

vampirler zavallı lucy’i kendi aralarına almak üzere

 

Tabutlarin açıldığı sahne ürperticiydi

 

iki perde arasi yakından orkestra

 

selam ve alkış

 

Gösteri sonrası kompozitör, yeni Drakula, geçmiş balelerden Drakula ve baş rol Lucy’yi canlandıran balerin

 

Artistler bale gösterisi sonrasında soru cevaplıyor

 

 

3 thoughts on “Drakula Bale Gösterisi, Öncesi ve Sonrası”

  1. Ne guzel bir paylasim bu boyle, ellerine saglik dostum. Reslimlerle ve hissedip hissettirdiklerinle bizi de yaninda tasidigin icin sag ol.

  2. Drakula ve vampirler diyoruz ama ne ifade ettigini acikcasi hic bilmiyordum, perde arkasini gormek,
    Sanatcilarla diyalog da bir ayricalik, cok yalin bir dilleYansitmissin.
    Eline saglik, resimler de iLginc, gitmis kadar olduk.

    Tesekkurler
    Sibel

  3. Cok guzel, sagol paylastigin icin Fatos’cum..Iffet

Comments are closed.