Mekanik Türk (veya Mechanical Turk)


Mechanical Türk denilen online forum için [bu yazıda] Mekanik Türk ibaresini kullanacağım.

Mekanik Türk dünyanın her yerinden online katılımla gerçekleştirilebilen, kompütürlerin yapamadığı görevlerin insanlar tarafından yapıldığı bir ortamdır. Kişiler veya işletmeler, Amazon.com’a ait Mekanik Türk forumuna yapılması gereken işleri, nasıl yapılacağına dair açıklamaları ve parça başına/saat başına ödenecek ücreti yazarlar. İşlere talip olan kişiler başvuruda bulunur. İşi alırlarsa istenen sürede bitirip paralarını alırlar.

Ödenen ücret genelde cüzzidir. Ve aslında Mekanik Türk için “dijital sweat shop” da dendiği olur. Çünkü çok çalıştırıp az ödeme yapar. Ama buna talip olan birçok isnana soracak olursanız, ödenen cüzzi para karşılığında çalışmaktan çekinmediklerini söylerler. Az da olsa para yaptıklarını, boş oturmadıklarını söyleyen ve Mekanik Türk’ten düzenli gelir yapan birçok insan bulmak mümkündür.

Mekanik Türk’te çalışmanın en avantajlı yanı çalışanların kendi ortamlarında, rahatça ve istedikleri kadar çalışmalarıdır. Yapılan işler anket doldurmak, site tasarımlarını değerlendirmek, görsel ayıklamak, adres bulmak vs. gibi çoğunlukla kolay fakat bilgisayarların beceremediği türden işlerdir. İşverenler Amerikan bazlı işletmelerdir. Amerika dışında çalışanlar paralarını Amazon hediye sertifikası olarak alırlar.

Son zamanlarda Mekanik Türk popüler hale geldi. Herşeyin gitgide daha da globalleştiği bir dijital çağda, evin rahat ortamında çalışmak ve para kazanmak cazip olabilir ancak belirtildiği gibi Mekanik Türk çok çalıştırıp az ödeme yapan bir online forumdur. Eğer günlük harcamalarınız fazla yekün tutmuyorsa ve buradan gelen para, harcadığınız zamana değiyorsa, İngilizce biliyorsanız ve tabi Amazon tarafından Mekanik Türk çalışanı olarak seçilirseniz hergün birkaç kuruş kazanmak mümkün!

Fatoş’ça:
Neden Mekanik Türk ismi verilmiş? Öncelikle.. Yapay zeka belki de 1700’lü yıllardan beri geliştirilen bir çalışmadır.. Çünkü Mekanik Türk bir robot (yapay zeka) başlangıcıdır! 1770 yılında bir Avusturyalı, ülkenin kralını memnun etmek için türbanlı bir Türk maketi kullanarak satranç robotu yapmış. O zamanlar robot sözcüğü bilinmese de mekanik insan sözücüğü robot ile özdeş kullanılmış. Türbanlı ve cübbeli Osmanlı erkek maketi, gerçek insan boyutlarında dizayn edilmiş. Maketin gözleri, yüzü, kolları hareket edebiliyor ve gerçek bir insanı mimik ederek satranç oynuyor. Anlayacağınız türbanlı Türk, karşısına gelen oyuncuları birkaç hamlede yenen usta bir satranç oyuncusu ve ismi Mekanik Türk! Daha sonra Mekanik Türk’ün tam anlamıyla mekanik olmadığı, içinde gizlenen usta bir satranç oyuncusunun olduğu anlaşılmış. Yani Mekanik Türk aslında bir satranç makinesi ama fake bir makine! Ve bir yangından kurtarılamadığı için bugün sadece belgelerden tanıdığımız ilginç bir tasarım!

Bağlantı şu olabilir: Fake satranç makinesinin gerisinde insan var, Amazon Mekanik Türk forumunun gerisinde de bilgisayarlar değil insanlar var!

mturk, mekanik turk, satranc robotu, satranc makinesi
Bir Avusturyalı tarafından 1770 yılında tasarlanan satranç makinesi aslında sahte bir makine!

One thought on “Mekanik Türk (veya Mechanical Turk)”

Comments are closed.