Ne yersen, osun!


Bir filmde görmüştüm: Birisi ikram edeceği yemeğin içine beklenmedik birşey koyuyor ve sunarken de “Ne yersen, osun!” diyordu. Çok küçüktüm; filmin adını, konusunu, yılını hatırlamıyorum ama o sahne gözümün önüne çakılmış gibi..

Gerçekten biz insanlar, ne yersek o muyuz?

Dengeli beslenme;  vitamin ve mineral değeri yüksek gıdalar almak çok önemlidir. Şahsen vitaminlerin doğal yollardan alınmasından  yanayım. Ama bazı durumlarda mineralleri yiyeceklerden kolayca ve yeterli miktarlarda alamıyoruz. Böyle durumlarda besin destekleyici haplara (suplementlere) ihtiyaç olabilir. Besin destekleyicilerine ve vitaminlere gerek varsa, hekimler tarafından önerilir.

Besin destekleyicilerinin ve vitaminlerin işe yaramadığı söyleniyor. Yalnız bundan birkaç yıl önce de işe yaradığı söyleniyordu. O nedenle biz tüketiciler bünyemizin sesini dinlemeliyiz. İşe yaradığını düşünüyorsak devam etmeliyiz. Tam tersi ise, vücudumuzu gereksiz kimyevi maddelerle doldurmaya gerek olmadığını düşünüyorum.

vitaminler

Vitaminler ve besin destekleyicilerden (süplementler) bir kısmı karaciğere, diğerleri kalbe, bazıları saçlara ve cilde, ötekiler gözlere, kimileri diğer organlara iyi geliyor. Ya da ambalajlarda öyle yazıyor. Folik asit süplementleri doğumla gelen sakatlıkları önlüyor, kalsiyum ve D vitamini kemikleri güçlendiriyor. Fakat yukarıda da söylediğim gibi hepsi yararlı değil. Hepsi ambalajda yazılan yararları sağlamıyor. Hatta bazı vitaminler, mineraller ve besin destekleri beklenin yararı sağlamadığı gibi zararlı bile olabiliyor. Araştırmacılar “Tüm süplementler yararlıdır; ta ki zararlı olduğu anlaşılana kadar!” diyor.  Bu açıklamayı duyduktan sonra vitamin, mineral ve besin destekleyici süplementleri kullanmak sizin kararınızdır.

Süplement ve vitaminlerin yararları ya da zararları üzerine henüz yeterli çalışmalar yok. Bu nedenle bu hapları alırken sağduyulu hareket etmekte yarar var. Yan komşu kullanıyorsa, ona iyi geliyorsa aynı etkiyi bizim bünyemizde yapacağından emin olamayız.

Ne yersem, oyum. Ne yersen, osun. Ne yersek, oyuz! Öyleyse dengeli ve sağlıklı doğal seçeneklerle beslenelim. Ve tabi günlük egzersizleri hayatın bir parçası haline getirelim. Kötü alışkanlıklardan uzaklaşalım. Yeterli uyku uyuyalım. Check-up için doktoru belirli aralıklarla ziyaret edelim