Sosyal Medya Denen Dijital Parti


Yeni başlayan birine sosyal medyayı anlatacak olsam, “dijital bir parti ortamı gibidir “derim.

Sosyal medya, adı üstünde, sosyalleşmektir. Bu ortamda kişilerarası interaksiyondur, kişilerle saygı kuralları dahilinde konuşmak, paylaştıkları bilgileri beğenmektir ve yeniden paylaşmaktır. En önemlisi de iletişim halinde olmaktır. Bir partiye gitmiş de sosyalleşiyormuş gibidir sosyal medya. Medya sözcüğü ile birlikte sosyallik dediğimizde, kitle iletişim de işin içine giriyor. Yani gazete, magazin, radyo, TV ve web siteleri de dahil edilmiş oluyor.
Sosyal medya sosyal bir birliktelik gibidir. Bir partiye davet edildiğimizi düşünelim. Parti sosyal bir buluşmadır ve burada kendimizi beğendirmeye çalışırız. Sosyal medya ortamında da kendimizi, paylaşımlarımızla beğendirme çabası içindeyizdir. Yeni takipçiler bulmak, gittiğimiz partide yeni insanlarla tanışmak gibidir.
Partide kibar ve saygılı davranışlarla yeni insanlarla tanışır ilgi alanlarımızdan bahsederiz. Bazıları diğerlerinden daha konuşkandır, bazıları komik ve ilgi çekicidir. Kimilerinin orada bulunma amacı sadece baştan çıkarmaktır. Sosyal medya da aynı şekilde birçok değişik bakış açısından gelen insanla doludur.
Partide hep konuşmak uygun olmaz. Karşıdakileri de dinlemek gereklidir. Yani monolog yerine diyalog yapılmalıdır yoksa son derece sıkıcı bir insan olarak damgalanırız. Partiye gelenlerin bazıları çok zekidir, ilgi çekicidir ve gereğince davrandığı için etrafı insan doludur. Bazılarının tek amacı kazanovalık yaparak ilgi çekmektir. Bazıları küfür ve ahlaksız davranışlarla kendileri gibi insanları çeker.

Temelde sosyal medya, kitle iletişim araçlarıyla sosyalleşmek anlamına geliyor. Sosyal medyada paylaştığımız herşey ayak izimizi temsil ediyor. Ne için bu ortamdayız ve verdiğimiz mesaj nedir gibi soruların cevabı, paylaştığımız yayınlar oluyor. Paylaştığımız yayınlarla, bizleri takip edenlere etki etmiş oluyoruz.

Kısacası, sosyal medyada bulunmak demek yayın yapmak demektir. Takipçiler paylaşımların tamamını öğrebilir, yorumları okuyabilir. Paylaşımlar kimilerine göre değerli olabileceği gibi kimilerine göre hiç bir anlam ifade etmeyebilir. Yani takipçileri etkileyebiliriz, hayal kırıklığına uğratabiliriz veya sıkıp daraltabiliriz. Ya sosyal medyada beğenilen bir şahıs oluruz ya da takipçi kaybederiz. Takipçi sayısına bağlı olmaksızın, pozitif veya negatif etki yaratırız.
Eski moda medyanın tersine, İnternet’te anında geribildirim alırız. Yani her etkileşime karşılık bir tepki söz konusudur. Bu tepki iyi de olabilir kötü de.

Sosyal medya dijital bir partidir. Eğlence için gittiğimiz bir partide etrafınızı nasıl etkilemeye çalışıyorsak, dijital partide de kendimizi o şekilde temsil ederiz.

some

 

 

2 thoughts on “Sosyal Medya Denen Dijital Parti”

  1. Çok güzel bir tanımlama olmuş, teşekkürler

  2. Düşüncelerimi daha netleştirdim ve güçlendirdim.Yararlı buldum.Teşekkür ederim.

Comments are closed.