Amerika’da Dijital Detoks Modası

Amerika’nın Kaliforniya eyaletinde bulunan San Francisco şehrinin gençleri dijital detoks modasına savrulmuş durumda! Oradaki gençler, dünyanın diğer yerlerinde yaşayanlardan farklı insanlar değil elbet.. Amaçları günlük yaşamı idame ettirmek, sosyal medyada bağlantıları sürdürmek, haftasonlarına doğru partilerde eğlence planları yapmak..
Ama bu yaklaşım bir süredir değişmekte.. Gençler sağlıklı ve manalı yaşamanın yollarını aramakta..
Örneğin gelecek Çarşamba günü yaklaşık 400 San Francisco’lu genç, sabah 5’te Bilim Müzesinde buluşarak uzay dansı temalı partiye katılacaklar. Saat 6’da kozmik yoga başlayacak ve bir saat sürecek. Daha sonra enfes melodilerden oluşan bir ses banyosu alacaklar (güzel seslerin içinde düşüncelere dalmak ses banyosu olarak niteleniyor). Bunun ardından organik meyve suları servis edilecek ve iki ünlü DJ eşliğinde elektronik müzikle dans edecekler. Gençlerin hepsinin ortak özelliği çakı gibi dinamik, ateş gibi uyanık, zehir gibi zinde olmaları ve alkol, uyuşturucu ve gibi kötü alışkanlıklardan uzak kalmaları ve sosyal medyadan o süreçte tamamiyle uzaklaşmaları. Amaçları sağlığa zararlı tüm alışkanlıklardan arınmış bir ortamda mutlanmak ve sağlık bulmak. Saat 9 olduğunda tüm bu sabah partisi bitecek ve herkes üzerini değiştirip ise gitmek üzere yola koyulacak. Evet.. Plan uyanmak ve hemen dans etmek..
Bu türden partilere “Sabah erken saatlerinde ayık dans partileri” deniliyor ve yoğun çalışan genç profesyonellerin birbirleriyle buluşması hedefleniyor. Bu süreçte telefondan ve sosyal medyadan uzaklaşarak insanca bağlantı kurmaları sağlanıyor.
Silikon Vadisinde bu tür partiler son zamanlarda gitgide çoğalıyor. Bunların bir kısmı dijital detoks kampları olarak bilinirken bir kısmı sessiz yoga diye çağrılıyor. Bir kısmı ise çikolata törenleri şeklinde adlandırılıyor. Adı ne olursa olsun amacı yeni gençliği sosyal medyanın mutsuzluğundan uzaklaştırıp gerçek hayata döndürmek.
En büyük hedef ayık insanları sağlıklı ortamlarda buluşturmak. Kesinlikle alkol ve diğer alışkanlıklar yok bu tür partilerde. Ve bir de dijital temizlik şart! Amaç, gençlerin yaşadığı tüm negatif elementleri bu partiler vesilesiyle olumlu elementlerle değiştirmek.
Erken saatlerde yapılan “ayık” partiler yeni değil aslında. Yaklaşık 18 değişik şehirde bu tür partiler yapılmakta. Her birinin değişik özellikleri oluyor örneğin en yeni ayık partinin belirgin özelliği yoga sınıfının eklenmesi, dans sırasında kostüm giyme, çılgın makyaj ve geçici dövme yaptırma olanağının olması. Belki de bu partilere “günün ilk kahvesini yudumlamadan damarlara sağlık şırıngalama terapisi” de diyebiliriz.. Parti bitip günlük hayata başlayan katılımcıların gün boyu sağlıklı seçimler yapmaya devam ettikleri de biliniyor.
Fatoş’ça:
Bilmediğimiz güçler tüm insanlığı sağlıksız alışkanlıklarla donattılar. Neyse ki sosyal medyanın zararı, yiyeceklerin sağlıksızlığı, kötü alışkanlıkların korkunç etkileri gençler tarafından her gün daha hızlı anlaşılmakta. Ve Amerika’da başlayan dijital detoks modası sayesinde gençler sağlıklı yaşamı ve aktif unsurları seçerek “zararın neresinden dönersen kar oradadır” diyorlar!