Dijital Detoks


Aileyle birlikte olmak yerine telefonda vakit harcıyorsanız ya da bilgisayar başında sosyal medyanın birinden çıkıp diğerine girerken uykudan fedakarlık ediyorsanız, ofiste kimse görmeden bir mesaj daha atabilmek için fırsat arıyorsanız demektir ki dijital detoks yapma vakti gelmiştir!

Bulunduğunuz yerde detoks pubları ya da detoks kafeleri var mı bilmiyorum ama böyle bir ortama giren birisinin söylediklerine göre teknoloji detoksu her bakımdan iyi geliyormuş. Belki sizin için detoks kafeye gitmek mümkün değil ama bunu kendi kendinize gerçekleştirmek için kolları sıvayabilirsiniz. Biliyorsunuz ki “başından geçen hekimdir!” ve böyle deneyimlere sahip olanlar “gerçeğe dönüş yaşamak için dijital detoks şart” diyorlar!

Artık öyle bir hale geldik ki sanal alemi birkaç dakikalığına bile bırakamıyoruz. Gerçek hayatta olanlara, konuşmalara, geçip giden hayata odaklanamıyoruz. Bütün bu olumsuzluklardan kurtulmak için teknoloji bağımlısı birinden gelen önerileri paylaşıyorum:

Dijital Detoks Nasıl Yapılır?

  1. Teknolojik arınma ya da teknolojik temizlik de diyebileceğimiz dijital detoks zaman zaman başvurulabilecek bir yöntem ama uzmanlar telefon gibi acil durumlarda kullanılan bir gerecin detoks amacıyla evde bırakılmasına karşı. Asıl amaç telefon yanımızdayken ona direnebilmek. Diyelim ki bir restorandasınız. Arkadaşlarla yemek yerken sohbet ediyorsunuz. Telefon bu süre içinde cepte ya da çantada durmalı. Gerçekten gerekmedikçe kullanılmamalı ve yemek boyunca mesajlara bakmak için ya da mesaj göndermek için kullanılmamalı.
  2. Uzmanlar blog yazılarımızda, tweet gönderirken, Facebook’ta durum belirtirken gerçek dünyadan kopmamayı öneriyor. Yani sosyal medyada yapılan bir duyurunun gerçek hayatta yapılmasının da gereğine inanılıyor. Sadece sanalda yapılan duyurular kişilerin gerçek hayattan uzaklaşmasına neden oluyor.
  3. En yeni teknolojik edevatı almadan önce bu alete ihtiyacınız olup olmadığını ciddi bir şekilde gözden geçirmeniz öneriliyor. Örneğin ben Google gözlüğü piyasaya çıktığında almayı düşünüyorum. Gerçekten böyle bir niyetim var ama benim bu gözlüğe ihtiyacım var mı? Hiç sanmıyorum!! Teknoloji harikası en yeni gereçleri almayı düşünmeden önce hayatımıza kolaylık getirip getirmeyeceğine, aile yaşantısına olumsuz etkisi olup olmayacağına bakmak öneriliyor.
  4. Dijital detoks yapmayı becermişseniz, zaman zaman tekrarlamak öneriliyor. Örneğin her ay bir kez teknolojiden uzaklaşmak ve bütün varlığınızla aileye ve yakınlara  ait olmak öneriliyor. Dijital detoks için ayıracağınız zamanı kendiniz belirledikten sonra zaman içinde arttırmanız tavsiye ediliyor.
  5. Günlük yaşantıda dijital alet ve edevatlar yerine insanı öne çıkarmak düşüncesiyle hareket etmek öğütleniyor. Telefon tabi ki önemli bir gereç ama çok gerekli olmadıktan sonra çocukların ve ailenin önüne geçmesine engel olunması tavsiye ediliyor.
  6. Eğer telefondan uzak duramıyorsak, bilgisayarı kapatıp bir süreliğine gerçek hayata dönemiyorsak hayatın akıp gittiğinin ve çok şey kaçırdığımızın bilincinde olmamız hatırlatılıyor ki acilen harekete geçelim!
  7. Emailler, sosyal medya, haberler, hava durumu ve text mesajlarına bakmak için gün içinde belirli zaman dilimleri ayırmak gerektiği, geri kalan zamanda işe, aileye, çocuklara, büyüklere ve arkadaşlara yüzde yüz odaklanmak tavsiye ediliyor.
  8. Çocukken ebeveynleriniz söylemiştir: “Eğer birşey yanlış gibi hissediliyorsa, emin olun ki yanlıştır!” Yani hislerinize güvenin. Sosyal medyada gereğinden fazla zaman harcamak, telefonu sürekli gözden geçirmek, video oyunlarından ayrılamamak vicdan azabı hissettiriyorsa biliyorsunuz ki yanlış yapıyorsunuz! İşte o an iç sesinizi dinleyin ve dengeyi kurmak için harekete geçin.

Dijital detoks uygulayanların sayısı gün geçtikçe artıyor. Siz de çok geç olmadan bu trendi yakalayın!

Dijital detoks yazımızı beğendiyseniz, akıllı mücevher yazısı da hoşunuza gidebilir.