Keskin Bir Hafızaya Sahip Olmak İçin 2 Şey

Düzenli egzersiz yapmak; kalp, akciğerler ve kasları sağlıklı ve zinde tutmaya yarar. Ayrıca erken yaşlanmayı önler. Egzersiz zihnin yaşlanmasını da engeller ve hafızayı uyanık tutar.

Keskin bir hafıza için 2 şey daha önerilebilir:

Kendinizi Sürekli Meşgul Tutun

  • Uzun süreli bir araştırmanın sonuçlarına göre ileri yaşlarda bile yüksek kapasite ile işleyen bir zihne sahip olunabilir. Ve bunun yolu eğitimden geçiyor. Daha çok eğitim ve öğrenim, daha keskin hafıza anlamına geliyor. Daha çok eğitim, daha iyi korunmuş düşünme kapasitesi anlamına geliyor.
    Aynı çalışmanın sonuçlarına göre komplike işlerde çalışmış kişilerin ileri yaşlarda hafıza kaybına uğrama olasılığı, zeka çalıştırmayı gerektirmeyen işlerde çalışanlara göre daha düşük.  Fakat bu okul ortamında kaç yıl okumuş olunduğuyla alakalı değil. Önemli olan hayat boyunca elde edilen alışkanlıklar ki buna okuma, yeni şeyler öğrenme, zihinsel aktivitelerle meşguliyet örnek olarak verilebilir.
    Entellektüel bakımdan zenginleştirilmiş beyinler ve öğrenerek uyarılmış beyinler daha aktif beyinlerdir. Olaylar ve durumlarla bağlantıları daha çabuk kurabilirler. Daha çok bağlantı kurabilme yetisi, daha sağlıklı ve uyanık beyin anlamına gelir. İşte bu nedenle ömür boyunca öğrenmeye açık olmak, yeni şeyler öğrenmek ve zihinsel aktivitelere sürekli yer vermek gerekiyor. Bu konuda en çok önerilen iki şey: yeni bir lisan, yeni bir el işlemeciliği, bir sanat, vs. öğrenmek. Ben bu listeye; şiir, şarkı sözü, sure ve/veya dua ezberlemeyi de eekliyorum. Böylece beyin, olması gerektiği gibi sağlıklı kalabilir ve hafızanın yıllar boyunca zinde kalmasını sağlar.

Sosyal Bağlantılar Kurun

  • Bağlantıları sürdürmek, komünikasyon kanallarını sürekli açık tutmak gerekiyor. Yani, zihinsel becerileri ve hafızayı canlı tutabilmenin yolu iletişimden geçiyor. Buna sosyal interaksiyonlar örnek olarak verilebilir. Sadece kahve içmek ve çene çalmak için değil aynı zamanda gönüllü aktivitelerde yer almak ve bilgiyi paylaşarak beyni canlı tutmak öneriliyor.  Kahve içmek için buluşmayı da küçümsemiyoruz. O da çok önemli çünkü stresli zamanlarda arkadaşlardan gelecek destek bulunmaz bir öneme sahiptir. Stresin beynimize ve akıl sağlığımıza verebileceği zarar; arkadaş, dost ve yakınlarla bir nebze azaltılabilir.  Sosyal interaksiyonlar ve destek; aileden, akrabalardan, komşulardan, yakın arkadaşlarda ve yardımcılardan gelebilir. Dindar kişilerin katıldığı dini cemiyetlerden uzanan el de huzur ve harmoni taşıması açısından paha biçilmez bir destek mekanizmasıdır.

Anlamlı sosyal buluşmalar ve aktiviteler çok yararlıdır.  Muhtaç kişilere yardım etmek gibi, ihtiyacı olan çocuklara ödevlerinde yardım etmek gibi aktiviteler hem huzur verir hem de beyni uyanık tutar.
Keskin bir hafızaya sahip olmak için gerekli iki şeyi yeniden hatırlatalım: 1. Sürekli beyinsel meşguliyetler bulmak 2. Manalı sosyal aktivitelerde yer almak.

2 thoughts on “Keskin Bir Hafızaya Sahip Olmak İçin 2 Şey”

  1. DEĞERLİ FATOŞ US
    Letafet vasıtası ile çıkan bütün yazılarınızı büyük bir merakla takip ediyorum.
    Bilgi ve emeğinize sağlık.Çok faydalanıyorum ve paylaşıyorumda.Size bu vesile ile teşekkür etmek istedim.Başarılı çalışmalar. Sevgi ve Saygılar
    Nurettin Bozdogan

    1. Çok teşekkür ederim Nurettin Bey.
      Daha önceki yorumlarınızı yayınladım. Hepsine cevap veremesem de.. Bu vesile ile ilginize ve yazılarımı değerlendirirken gösterdiğiniz içtenliğe teşekkür ederim.
      Esenlikler dilerim.
      Fatoş Şimşek

Comments are closed.