Depresyon Riskini Azaltan Yiyecekler


Depresyon riskini azaltan yiyecekler vardır ama doktorun vereceği ilaçların yerini tutmaz!

Günlük diyetle (gün boyunca tüketilen gıdalarla) depresyon arasında güçlü bir bağlantı vardır. Yalnız lütfen unutmayın ki yiyecekler doktorunuzun tavsiye edeceği hiç bir ilacın yerini tutmaz. Ancak ilaçlarla ya da profesyonel destekle birlikte güçlü bir takviye oluşturabilir.

  • Öğünleri kaçırmamak gerekiyor: Arabaların benzine ihtiyacı olduğu gibi, insanların da yiyeceğe ihtiyacı vardır. Özellikle sağlıklı bir kahvaltıyla başlayan bir gün enerjiyle devam eder.
  • Et tüketilirken yağsız yemek öneriliyor. Bildiğiniz gibi katı yağlar damarlar için zararlıdır.
  • Balık yağı da tavsiye edilen yiyecekler arasında. Balık yağının kalp sağlığı ve canlı bir cilt için iyi geldiği biliniyor. Balık yağı depresyona karşı da etkili bir gıda maddesidir. Haftada 2-4 kez balık yemek öneriliyor ki depresif semptomların azalmasına katkı sağlasın (hamile kadınlar ya da hamile kalmaya çalışanların haftada 2 kere yemesi, daha fazlasından kaçınması öneriliyor).
  • Omega-3 yağları balık ve balık yağında bulunduğu gibi keten tohumu, kolza tohumu, soy, fındık ve fıstıkta da bulunur. Aynı zamanda besin destekleyicisi olarak hap formunda bulmak da mümkündür.
  • Az işlemden geçmiş yiyecekler tüketmek daha sağlıklıdır. Bu tür yiyeceklere örnek olarak sebze, meyve ve hububat verilebilir çünkü içerdikleri vitamin ve mineraller sayesinde depresyona karşı koruyucu etki yaparlar. Kara ekmek (esmer ekmek ya da tam buğday ekmeği), fındık, fıstık, çekirdek halindeki yiyecekler, baklagiller, sebze ve meyve gibi gıda maddelerinden hergün en az 5 porsiyon tüketilmesi öneriliyor. Özellikle domatesin depresyon-savar olduğu bulgulandı.
  • Yeterli sıvı tüketilmesi tavsiye ediliyor: Dehidrasyon, yani sıvı kaybı, enerjinin düşmesine neden olur. Uzmanlara göre günde 6-8 bardak sıvı tüketilmeli ancak bunun içine alkol, kahve ve meşrubat dahil edilmiyor. En iyisi su içmektir.
  • Çok vitaminli haplar gerekli olabilir: Vitamin ve mineral içerikli yiyecekler tüketmeyenlerin multivitamin (çok vitaminli haplar) kullanması tavsiye ediliyor. Yalnız bu haplar sağlıklı ve dengeli bir diyetin (günlük beslenmenin) yerini tutamaz.

Depresyona “DUR” diyen yiyecekler..

Unutmayın! Depresyon riskini azaltan yiyecekler vardır ama doktorun vereceği ilaçların yerini tutmaz, o nedenle önce doktorunuzun tavsiyelerine kulak vermelisiniz.

Depresyon İçerikli Diğer Yazılarım:

Depresyon İlaçsız da İyileştirilebilir mi?

Depresyona Karşı Omega-3

Akıl Hastalığı Seminerinde Neler Konuşuldu?

Çikolata Mutluluk Verir mi?

Yiyecekler ve Beynimiz

Psikolojik Bozukluklar Ölümle Sonuçlanabilir

Akıl Sağlığını Hafife Alma

Depresyona Karşı Balık

Doğum Sonrası Depresyon Ciddidir

Doğum Sonrası Depresyon ve Bebek

Mutluluk Hapı

Malatyalı Ustadan Somonlu Börek

Migren ve Depresyon

Depresyon ve Felç