Yiyecekler ve Beynimiz


Yediğimiz yiyecekler beynimizi kısa bir süre içinde etkisi altına alabilir..

Böyle bir çıkarımda bulunmak için bilimsel sonuçlara bakmaya gerek yok. Sabah kahvaltısı için donat (lokma benzeri Amerikan tatlısı) yediğinizi düşünün. Yarım saat içinde kendinizi yorgun ve bitkin hissedeceğiniz kesin çünkü kan şekerinizde hızlı bir artış olmuştur.

Çocuk diyetisyenleri, çocuklarda da aynı şeyin söz konusu olduğunu bildiriyor. Uzmanlara göre çocukların günlük diyeti enerji seviyesi üzerinde etkilidir. Aynı zamanda yedikleri yiyecekler ruh hallerini düzenler ve akademik performanslarında da etkin rol oynar. Sağlıklı bir kahvaltı çocuğun dikkatini toplayabilmesinde ve davranışlarında iyileşme sağlıyor.

Verimli ve dengeli bir diyet hem çocuklarda hem de büyüklerde kısa vadede odaklanmaya ve ruh halinde iyileşmeye neden olduğu kadar uzun vadede de işe yarıyor. Bugün yediğimiz yiyeceklerin kalitesi ve miktarı uzun vadede bilişsel işlev mekanizmasinda (beyin faaliyetlerinde), bunaklık ve Alzheimer hastalığında belirleyici faktör olabiliyor.

Verimsiz bir diyet (boş kalorili, besin değeri düşük diyet) kalp krizi, felç, obezite, diyabet, yüksek tansiyon, yüksek kolesterol ve enflemasyonlara neden oluyor. Bütün bu rahatsızlıklar beyin fonksiyonlarını ve performansı düşüren negatif etkiler yaratıyor. Bu nedenle verimsiz diyet “beyin katili” olarak biliniyor.

Ailenin beyin faaliyetlerini dingin tutacak bir diyet nasıl olmalıdır?

Beyin aktif bir organ olduğundan bol miktarda kan, oksijen ve besin değeri yüksek gıdaya ihtiyaç duyar. Uzmanlar Akdeniz diyetinin beyin için en uygun diyet olduğunda birleşiyor çünkü C, D ve E vitaminleri içeriyor. Yine uzmanların söylediğine göre bu üç vitamin beyin koruyucu bir karma (karışım) olarak biliniyor. Ayrıca Akdeniz diyetinde bol miktarda B vitaminiyle antioksidan mevcut. Bu diyet sayesinde sağlıklı kiloları korumak da mümkün.

Uzmanların belirttiğine göre obezite beynimize giden kan miktarında azalmaya neden olduğundan beyinde hasar oluşturuyor. Bunun sonucu olarak uyku apnesine ve beynin küçülmesine neden oluyor. Beyin küçülmesi kısa süreli hafıza problemlerine ve dolayısıyla bunaklığa yol açabiliyor.

Omega 3 yağ asitleri somon, sardalya ve diğer balıklarda bulunuyor. Omega 3 beyin hücrelerini tamir ediyor ve yeniliyor. Bu nedenle omega 3 “beyin yiyeceği” olarak biliniyor.

Bazı çalışma sonuçlarına göre omega 3 alan çocukların hafızasında güçlenme ve beyinsel performansta iyileşme  gözlendi. Yetersiz omega 3 alan çocukların beyinlerinde küçülme ve davranış bozuklukları gözlendi. Büyüklerde omega 3 eksikliği Alzheimer hastalığına risk teşkil ediyor.

Uzmanlar uyarıyor:

Bu yiyeceklerin çocuklarda beyin faaliyetlerini arttırdığına dair yüzde yüz delil olmasa da tüketilmesinde hiçbir zarar olmadığından uzmanlarca tavsiye ediliyorlar.

Bu yiyeceklere ek olarak ıspanak, zerdeçal, yeşil çay, hindistan cevizi yağı ve ginkgo biloba da öneriliyor. Bu yiyecekler genel olarak sağlıklı olduğu için zaten öneriliyor çünkü vitamin ve nutrient (besinler) içeriyor. Ancak uzmanlar, bir çeşit yiyeceği sırf iyi geldiği için, haddinden fazla yenmesine karşı.

Okuyucuya iç açıcı bir not: Araştırmacılar beyin faaliyetlerinin her yaşta iyileştirilebileceğini söylüyor. Örneğin yaşlı bakım evlerinde yapılan bir çalışma, sağlıklı ve besin değeri yüksek diyetle beslenen yaşlılarda gelişmiş beyin faaliyetleri, ve kariyovasküler iyileşme bulguladılar. Yani dengeli bir diyetle hem beynimiz hem de kalbimiz mutlanıyor. Artı iyi beslenme yediden yetmişe herkesin parlak ve canlı bir cilde sahip olmasını da sağlıyor.

Öylese iyi beslenerek kaybedeceğimiz hiç birşey yok, dengesiz ve yetersiz beslenmeyle kaybedeceğimiz çok şey var! Yiyecekler beynimizi sağlıklı kılar ama dengesiz ve yetersiz tüketilirlerse bunun tersi de olur!

Omega 3 ile ilgili diğer yazılar: 

Depresyona Karşı Omega-3
Cevizli Ispanak Salatası
Malatyalı Ustadan Somonlu Börek
Depresyona Karşı Balık
Süper Sağlıklı Sperm
Kan Şekeriniz Normalin Üzerinde mi?