Siberuzay Güvenliği

Dünya yüzünde terör olaylarının artışı aklımıza siberuzay güvenliğini de getiriyor.

Online ortamda verdiğimiz kararları sürekli yoklamamız gerekiyor. Hergün dijital hijyen üzerinde düşünerek hareket emeliyiz. Bu durum hükümetler, okullar, hastaneler ve firmalar için geçerli olduğu kadar biz şahsi kullanıcılar için de çok önemlidir.

Kendi siber güvenliğimiz için, mahremiyet ve bütünlük için şu noktalara dikkat edelim:

  • Karşınıza çok masum yüzlü, arkadaş canlısı, oldukça sosyal ve cazip birisi çıktı diyelim. Reel ortamda böyle birisiyle konuşmak hoşunuza gider, değil mi? O insanın kafasından neler geçtiğini bilemeyiz ama.. O yüzden temkinli davranarak fazla kişisel bilgi vermeyiz, değil mi? Aynı şey onlayn ortam için de geçerli. Sosyal mühendislik denilen kavrama gelmek istiyorum. Sosyal mühendislik diger yeni terimler icin tiklayin ve şu anlama gelmektedir: Bazı insanları, bazı insanlarla karşılaştırmak ve bu sayede karşıdakinin kişisel ve hassas bilgisine ulaşım sağlamak. Yani bir nevi virüslü ve hasta birinin masum bir kişiyle tanıştırılması ve tehlikeyle burun buruna bırakılması!
  • Hiç beklenmedik telefonlara cevap verirken dikkatli olun. Firmanızda çalıştırdığınız kişiler, firmada çalışan yüksek rütbeli çalışanlar, network elemanları hakkında ve buna benzer konularda sorulan şahsi ve diğer bilgilere cevap vermeyin. Gelen emaillere dikkat edin. Gönderilen linkler, emin bir yerden gelmiyorsa açmayın. Hiç bilmediğiniz birinden geliyorsa kesinlikle açmayın. Şüpheli görünüyorsa açmayın. Bu emaillerin hepsini silerek temizleyin.
  • Web ortamında sörf yaparken bilmediğiniz şüpheli sitelere asla girmeyin. Özellikle yetişkinlerin girip çıktığı siteler virüs kaynayan hastalıklı yerlerdir!
  • Kişisel telefonlara cevap verirken dikkatli olun. Ofiste, bir çalışan olarak gelen telefonlara da çok dikkatli olun. Telefonda kişisel ya da işyeri ile ilgili bilgi vermeyin. Arayan kişinin kimliğinden emin olmadan soruları cevaplamayın.
  • Zor şifre kullanın. Şifreniz uzun, karışık, tek ve güçlü olsun. Her hesap için değişik şifre kullanın.
  • Annenin kızlık soyadını altın gibi, mücevher gibi saklayın!

Unutmayalım! Dünya terörünün tırmandığı şu günlerde, siberuzay güvenliği hepimizin üzerine düşmektedir.

siber uzay ve guvenlik