Yeni Yıl Beklentilerimiz ve Sağlık

Yeni yıldan beklentileriniz sorulduğunda “aman önce sağlık” diyenlerdenseniz bu yazıyı okumalısınız:
Aşağıdaki listeden tek bir fikir bile olsa, alıp kendinizce geliştirerek kullanmanız ve farkı farketmeniz dileğiyle..

  • Sabah yavaş uyanmak ve aheste hareket etmek öneriliyor. Bunu yapabilmek için eskisine göre biraz daha erken kalmak gerekiyor tabi ki.. Ardından gelsin sabah çayı! Kahvaltıyı atlamamak, tam tersine kuvvetli kahvaltı yapmak ve ille de çay öneriliyor.
  • Ofiste mola vaktini iç mekanlarda geçirmek yerine, 10 dakikalığına bile olsa açık havada dolaşmak öneriliyor. Bu sayede gün ışığıyla, açık havayla, mevsimle, güneşle temas sağlanmış oluyor.
  • Bir başka öneri: Hareketli olun, hareketli kalın. İster merdiven inip çıkmak olsun, ister markete yürümek, isterse ciddi anlamda egzersiz için bir spor merkezine üye olmak. İlle de hareket gerekli çünkü bu yolla eklemler ve kaslar çalışmaya devam ediyor.
  • Günlük tutmak da yeni yıl önerileri arasında.  Günlükler duyguların işlemden geçmesine öncülük ediyor ve böylece kendimizi daha iyi anlamamıza fırsat tanıyor. Yalnız uzmanlar günlüklerin sadece kendimize ait olayları yansıtmaya yaramadığını, diğer birçok şeyi de kapsayabileceğini söylüyorlar. Örneğin yetiştirdiğiniz bir saksı çiçeği ile ilgi günlük tutarken de kendinize ait düşüncelerinizi kağıda (veya dijital ortama) geçirebilirsiniz.. Ya da bebeğinize ait bir günlük başlatırken kendi duygularınızı da yansıtırsınız. Böylece büyümeye ve olgunlaşmaya devam etmek daha keyifli olur.
  • Bu sene yeni bir şey öğrenmeye ne dersiniz? Hep yapmak istediğiniz o şeyi yeniden düşünün ve öğrenmek için fırsatları araştırın. Ve öğrenmeye başlayın. Bunun için zaman yok diyorsanız “Zaman Yönetimi” başlıklı yazımı okuyun.
  • Bir başka öneri de detoks yapmak ile ilgili.. Detoks hem bedenen hem de zihnen temizlik sağlıyor. Detoks için “Diyetsel Detoks” isimli yazımı okuyun.
  • Temizlik, düzenleme ve organizasyon için zaman ayırmak tavsiye ediliyor.  Odanız, çalışma masanız, çekmeceleriniz temiz ve düzenliyse stresten daha kolay arınabilirsiniz. Gereksiz ve kullanılmayan eşyaları ihtiyaç sahiplerine dağıtın. Çünkü lüzumsuz öteberi stres anlamına geliyor.
  • Dünya ile daha çok bağlantı kurmak da öneriliyor. Yakınlardaki bir piknik alanına, bir parka, bir plaja, bilmediğiniz bir tepeye, ormana veya tarihi alana ziyaret yapın. Bulunduğunuz şehrin, kasabanın ya da köyün ekolojik yapısını öğrenin. İnternet çağında bunları öğrenmek çocuk oyuncağı ve bu tür bilgiler artık sadece kariyer sahiplerinin elinde bulunmuyor. Herkes bu türden bilgilere kolaylıkla sahip olabilir. Bilgi güçtür. Bilgiyi paylaşmak bilgeliktir. Yörenize ait ekolojik, doğa, bitki örtüsü ve iklim bilgilerini etraftakilerle paylaşmayı ihmal etmeyin.
  • Bu yıl beklentilerinize ait listeye “verimli ve yeterli uyku” maddesini de ekleyin. Dijital hayat sizi yönetmesin, siz dijital hayatı yönetin. Zamanınız bir ekrana bakarak ve bekleyerek geçmesin. Önce sağlık, önce siz, önce sizin mutluluğunuz ve huzurunuz. Bunları dışarıdaki gerçek hayat verebilir, aşırı dozda dijital yaşam ise sizden çok şey alıp götürür; mesela vücut için çok gerekli uyku düzeni gibi.