Ağrıları Azaltmanın 6 Yolu

Ağrı azaltmanın ve kontrol etmenin 6 yöntemi Harvard Üniversitesi’nden geliyor.

Vücudun değişik bölgelerinde duyumsanan ağrılar bazen çok bazen daha az olabilir. Ve ağrılar ağrı-kesici ilaçlarla bir süreliğine geçirilebilir. Gelip geçici ağrıları kısa süreliğine ağrı-kesicilerle engellemek mümkün olsa da kronik ağrılar için daha uygun yöntemler bulmak sağlık için gereklidir. Çünkü uzun süreli alınan ağrı-kesicilerin yan etkileri vardır.

Örneğin sürekli hissedilen sırt ağrısı, romatizmal ağrılar, boyun, diz, kalça ağrıları kronik olabilir ve bunlar için hergün ağrı-kesici almanın yan tesirleri olabilir. O nedenle bu ağrıları azaltmanın ve kontrol etmenin diğer yollarını bulmak önerilir.

Araştırmacıların açıklamalarına göre ağrıyı kontrol etmek için hem beden hem zihin bir arada kullanılmalıdır. Hissedilen ağrı her bedende farklıdır çünkü bu genetik yapı ile, duygularla, kişilikle ve hayat tarzı ile ilgilidir. Geçmişte yaşanan şeyler de ağrının dozunu etkiler.

Harvard Üniversitesinin çalışmaları gösteriyor ki stres, endişe ve duyumsanan ağrılar arasında bir ilinti vardır ve bazı yöntemlerle ağrı giderilebilir ki buna örnek olarak vücut-kafa yöntemleri (ya da diger adıyla: beden-zihin teknikleri) örnek verilebilir.

  • Nefes yöntemi: Derin nefes almak öğrenilmelidir. Günlük yaşamda kısa ve sığ nefesler alırız oysa derin nefes alıp, birkaç saniye tutmak ve sonra vermek önemlidir. Bu süreçte kişi dikkatini bir sözcük üzerinde toplayabilir örneğin nefes alırken “huzur” verirken “sıkıntı” gibi..
  • Rahatlama ve gevşeme yöntemi: Bu yöntem stresin panzehiridir. Gözler kapatılır, adeleler gevşetilir ve derin nefes almaya konsantre olunur. Sessiz bir köşede 10-20 dakikalık gevşeme bittikten sonra gözler açılır ve oturulan yerde tefekküre devam edilir.
  • Sevilen bir yerde olduğunu varsayma yöntemi: Derin nefes alınır-verilir ve nefes alıp vermeye özen gösterilir. Konfor veren bir müzik eşliğinde farklı bir atmosferde olunduğu hissi duyumsanır. Bir süre zihindeki bu imajla rahatlama hissedilir.
  • Dikkat ve farkındalık yöntemi: Kişinin ilgilendiği bir aktivite seçilir ki bu şiir olabilir, yürüyüşler olabilir, bahçecilik olabilir, resim yapmak olabilir, yemek pişirmek olabilir.. Ya da kişinin seçeceği daha farklı bir aktivite olabilir. Bu aktivite sırasında en ufak detaylara bile dikkat etmek ve yapılan işi duyumsayarak farkındalık hissetmek önerilir. Bu konuda deneyim sahibi oldukça kişi hayatın her kısmında duyarlı, dikkatli olmayı ve bilinçle ve farkındalıkla hareket etmeyi öğrenebilir.
  • Yoga: Beden-zihin yöntemi nefesi kontrol etmeyi, rahatlama ve gevşemeyi, duyarlılığı içerir. Aynı zamanda kasları gevşetmeyi ve bedensel olarak uzamayı da içerir. Bu da yoga ile sağlanabilir. Diğer yazılarımızda da sık sık tekrarladığımız gibi bir ağrı azaltma yöntemi olarak ibadet ilaç mahiyetindedir. Şahsen ibadeti şiddetle öneririm. Ama değişik inançları olan okurlarımız için meditasyon yazımıza göz atmalarını tavsiye ederim.
  • Pozitif düşünce yöntemi: Hastalıklar, bozukluklar ve diğer rahatsızlıklar negatif düşünceye adeta kucak açar. Durum böyle olunca “neyi yapamadığımıza” kenetleniriz. Oysa “neyi yapabildiğimize” kenetlenmek pozitif düşüncenin ilk adımıdır. Bu noktada günlük tutmakla işe başlamak önerilir. Diğer pozitif düşünce içerikli yazılarımız şunlardır:

Pozitif Düşünce

Pozitif Düşünce Üzerine Düşünceler

Pozitif Ollmak

Olumlu Olmak

Umarım “Ağrıları azlatmanın ve/veya kontrol etmenin 6 yolu” başlıklı yazım, okuyanların işine yarar. İlginizi çektiyse siz de kendi çevrenizle ve listelerinizle paylaşınız.