Doğruluk Tespiti

Günümüzde her yerden ve herkesten haber fışkırıyor. Günümüzde doğruyu yanlıştan, iyiyi kötüden, haklıyı haksızdan ayırmak neredeyse imkansız! Bu yüzden Google yeni bir hizmetle çıkıyor karşımıza ve diyor ki fact check yapın! Yani okuduğunuz haberin doğru olup olmadığını anlamak için “doğruluk tespiti” yapın. Google taraması yapın, yaptırın… Teşekkürler Gugıl!

Bu çalışmanın gerisinde schema.org isimli bir organizasyon var. Ve Google’a girilen bir haberin gerçek olup olmadığını tespit ediyor. Yaptığı şey haberin çıkış noktasını bulmak ve konuyla ilgili diğer online hikayeleri yansıtmak.

Bu sayede okuyucu hikayenin ya da haberin uyduruk olup olmadığını anlayabilecek. Veya ne kadar büyütülmüş, abartılmış olduğunu da görebilecek. Bu uygulama ABD ve İngiltere başlatıldı. Ayrıca Android ve iOS Haber ve Hava Durumu uygulamalarında da bulunabiliyor. Yayımcılar bu siteden doğruluk tespiti yaptıktan sonra gönül rahatlığıyla haberlerini basabilir artık!

Gerçek Ötesi veya Gerçek Sonrası denen şey nedir?

Google gibi bir devden yeni bir hizmettir bu fakat doğruluk tespiti belki de geç bile kaldı! Günümüzde tartışmalar bazen yalan dolan uydurma haberler üzerine oturtuluyor. Fake News (Yalan Haber) herkesin ağzında dolaşır oldu. Eskiden buna dezenformasyon derlerdi. Şimdi aleni yalan haber deniyor. Artık seçim kampanyalarında bile doğruluğu tespit edilmemiş hatta yalan olaylar üzerinden tartışmalar üretiliyor ve kitleler kandırılıyor. Çoğu haber sitesinde insan duygularını sömürmeye yönelik ve oldukça acayip haberler yayınlanıyor! Yalan yanlış haberle kandırılmış toplumlara bir çare gibi yetişmiş olabilir Google! Doğruluk Ötesi diyelim biz buna!Google Fact Check, Google Doğruluk Tespiti, Google Doğruluk Ötesi, Google Post Truth