Limonata

Bugünlerde Beyoncé sayesinde bolca limonata diyoruz! Ve tabi yaz gelirken, limonata iyi gider!

Beyoncé’nin Limonata albümü Amerika’nın zenci sanatını takdir etmekle kalmıyor, kutluyor da!  Amerika’nın zenci ırkına ait sanatı yeniden hatırlatıyor. Unutturmuyor!

Lemonade zenci bir kadın tarafından yapılmış, zenci kandınlarca oynanmış, zenci kadınlara adanmış belgesel nitliğinde enfes bir çalışma. Lemonade albümü 1 saatlik müzikli göresel bir şölen ve HBO tarafından sunuluyor. Bu filmde sanatçının kendisi, kocası, annesi ve diğer sanatçılar görev almış. Amerika Birleşik Devletlerinin Güney Eyaletlerindeki kadına ait tarihi dillendiren bir çalışma ki ta kölelikten dem vuruyor.. Yani bu filmin oldukça etnik bir dokusu var. Bir sahip çıkma var. Bolca dayanışma var. Derin bir baş kaldırış var. Gizli protesto var. Sonunda bir kabulleniş var.. Affetmeler.. Umutlar.. Sezgiler.. Beklentiler.. Telafiler..

Ve film şu başlıklar altında şekilleniyor:

Intuition: Önsezi

Denial: İnkar

Apathy: İhmal

Reformation: Reform

Forgiveness: Bağışlamak

Hope: Umut

Redemption: Telafi

Beyoncé’nin limonatası oldukça karışık, yoğun, dopldolu, ağır ve kompleks. İşlediği birçok konudan biri kadının aldatılmışlığı, ihanet, sadakatsizlik.. Kocası tarafından ihanete uğramış kadının hırçınlığı görmezden gelinemeyecek şekilde ortada.. Ama bir yandan da kocasıyla gülüşmeler, öpüşmeler, kızlarıyla tatlı anlar da yok değil.. Sanırım herkesin kendince çıkaracağı birşeyler var bu bir saatlik müzikli, danslı, oldukça hareketli filmde..

Beyoncé’nin limonatası bir doktora tezi olabilir. Ama biz yazın yudumlayacağımız mis gibi taze limonataya bakalım şimdi..

Naneli Limonata Tarifi:

Yarım su bardağı şeker

1 su bardağı taze sıkılmış limon suyu (6 limon)

1 demet taze nane

1 tutam gülhatmi yaprağı (ya da 1 kişilik poşet hibiscus çayı)

Temiz bir tencerede yarım bardak su, şeker, nane ve gülhatmi yaprakları karıştırılarak kaynatırlır.  Soğumaya bırakılır. Soğuduktan sonra içinden gülhatmi yaprakları (ya da çay poşeti) ve nane yaprakları alınır. Bir sürahiye konulur, limon suyu ve 3 bardak su eklenir. Pembemsi mis gibi taze limonata buzlu bardaklarda servis yapılır.

Bu limonata pembedir.. İçinde gülhatmi yaprakları var ve nane tadı oldukça baskın. Nefis, ferahlatıcı, tazeleyici ve zevkli bir yaz içeceğidir.
Bu limonata pembedir.. Rengini gülhatmi yapraklarından alıyor ve nane tadı oldukça baskın. Nefis, ferahlatıcı, tazeleyici ve zevkli bir yaz içeceği.. Denemelisiniz..