Birleşmiş Milletler, Genç Nüfusundaki Patlamaya Dikkat Çekiyor

Birleşmiş Milletler uyardı: Dünyanın en büyük kıtlığı gelmekte!

Birleşmiş Milletler Nüfus Fonu tarafından bildirildiğine göre dünya genç nüfusu bir patlama yaşıyor! Toplam 7.3 milyar nüfusun 1.8 milyarı 10-24 yaş aralığında gençlerden oluşuyor. Gençlerin toplam dünya nüfusuna oranının ise hiç bu kadar yüksek olmadığı bildiriliyor.

Kısaca, dünya tarihinde gençler sayıca hiç bu kadar çok olmamıştı! Ekonomik ve sosyal ilerlemenin de tıkanıp kaldığı bir döneme girildiğini söyleyen Birleşmiş Milletler Nüfus Fonu yetkilileri, gençlerin ne şekilde istihtam edileceği ve hangi yöntemlerle heveslerinin yüksek tutulabileceği konularında kafa patlatıyorlar!

1.8 milyar genç insan genellikle gelişmekte olan ülkelerde yaşıyor. Örneğin Hindistan’da 356 milyon, Çin’de 269 milyon, Endonezya’da 67 milyon, Pakistan, Nijerya, Brezilya ve Bengladeş’te de en az altmışar milyon genç insan bulunmakta. Amerika Birleşik devletleri de 65 milyon ile, dünya genç nüfusuna katkıda bulunan bir ülke.

Durum bu iken, okullar ve üniversiteler gençlerin ihtiyacına yetecek mi? Her yıl 120 milyon genç insan çalışma yaşına geliyor, peki istihdam imkanları nelerdir? Sağlık servisleri yeterli mi? Üreme yaşındaki bu gençlerin dünya nüfusuna katkısı hangi orana olacak?

Biliyor musunuz?

  • An itibariyle 10-19 yaş grubunda yaklaşık 2 milyon insan HIV pozitif. Her 7 HIV pozitif vakasından bir tanesi bu yaş aralığındaki gençlerde görülüyor.
  • 2012 yılında, 1.3 milyon genç insan tedavi edilebilir hastalıklardan öldü.
  • Yeryüzünde 15-24 yaş grubunda en az 160 milyon insan yetersiz beslenme ile karşı karşıya.
  • Gelişmekte olan ülkelerde her 3 kızdan bir tanesi 18 yaşından önce evlendiriliyor. Bu kızların sağlık, eğitim ve diğer gelişim sorunları hakkında fikir sahibi olunsa da tam olarak bir çıkarımda bulunulamıyor.
  • Yaklaşık 2.5 milyon genç kadın güvenliksiz kürtaj yaptırıyor.
  • Genç insanların yaklaşık yarım milyonu günde yaklaşık 4 lira ile hayatını idame ettirmeye çalışıyor. İşsizlik genel bir sorun!
  • 130 milyon öğrenci gerekli ve yeterli eğitim alamadan mezun oluyor.

Bu genç insanların yetişmesinde, ekonomik, sosyal, sağlık ve eğitim konularında bütün yük ülkelerin hükümetlerine düşüyor.

Birleşmiş Milletler dünya hükümetlerine öneriler sunuyor:

Fatoş’ça:

Birleşmiş Milletler, Genç Nüfusundaki Patlamaya Dikkat Çekiyor ve zaten bilinen ama çeşitli nedenlerle uygulanamayan öneriler de vererek çözümü hükümetlere bırakıyor. Bu öneriler roket bilimi değil. Zaten bilinen çarelerin ivedilikle başlatılmasının altı çiziliyor. Benimse, ziraatten fabrikasyon üretime kayılmasını öneren Birleşmiş Milletler çözümü hoşuma gitmediği gibi rahatsızlık hissettirdi. Açlık sınırında bir dünyada belki de gençlerin sürdürülebilir ziraat konularına daha çok ilgi göstermesi gerekir! Bu konuda yorumlarınız varsa lütfen aşağıdaki kutuya bırakın.

Gençlere tavsiyeler

One thought on “Birleşmiş Milletler, Genç Nüfusundaki Patlamaya Dikkat Çekiyor”

  1. Merhabalar Fatoş Hanıım.

    Batı da Teknoloji ileri olmasına rağmen doğudaki insancıl düşünce gelişmemiş yada çok egosantrik bir irade taşıyorlar.
    Kanatimce Türkiye de ve gelişmekte olan ülkelerde Ziraat e dönüş olmalıdır. Hatta Türkiye de köylere imam gönderme yerine her köye bir Ziraat Mühendisi gönderilmesi daha faydalı olacaktır. Atatürk kalkınmayı köyden başlatmak için Köy Enstütüleerini kurmuştu. Ancak, gelen iktidarlar batının kuyruğuna takılınca Köy Enstütülerini kapattılar. Hata ettiler yanlış yaptılar.
    Saygılarımla

    Yusuf Yaman

Comments are closed.