Pancar ve Pancar Yaprağı

Çok sık olmasa da, çocukluğumda annemin pancar pişirdiğini hatırlıyorum. Ama pancar yapraklarını kullandığını hatırlamıyorum. Belki de piştiğinde ıspanak gibi göründüğü için fark etmemişimdir. Belki bilerek yemişimdir, ama seneler sonra unutmuşumdur.

Hmmm.. Durum her ne olursa olsun, son zamanlarda pancar ve pancar yaprağı ile yeniden tanıştım!!

Şehir bahçeciliğine gönül vermiş birisi olarak küçücük bahçemde sebzeler yetiştiriyorum. Yaklaşık bir yıldır, toplumsal amaçla kurulmuş büyükçe bir bahçede gönüllü olarak da çalışıyorum. Modern bir çiftçiyim yani.. Orada çalışırken hem bahçeciliğe ait yeni şeyler öğreniyorum, hem yardım ediyorum ve hem de mahsulden payıma düşeni (tabi ki bedava!) alarak evde pişiriyorum. Böylece çocuklarım da tam manasıyla organik sebze ve meyve yemiş oluyorlar.

Organik bahçede yetişen mahsulden biri de pancar. Pancarlar birbirine yakın ve sık büyümeye başladığından, 4-5 santimetre aralıkla yolmaya başladık. Tabi yolunanların bir kısmında irili ufaklı pancarlar var. Ayrıca yaprakları canlı, lezzetli, sağlıklı bir mahsul.

Dün bahçede gönüllü olarak çalıştıktan sonra eve marul, maydanoz, roka ve pancar yaprakları getirdim. Akşam ayıkladım ve tıpkı ıspanak kavurur gibi soğanla kavurdum. Güneşte kurutulmuş domates de ekledim ki enfes bir lezzet oluştu.. Pancar yaprakları bu şekilde etli yemeklerin yanında tüketilebilir. Ama ben en çok böreğin içinde seviyorum. İster tepsi böreği, isterse sigara böreği olsun pancar çok yakışıyor.

Tanıdığım birçok Amerikalı pancarı çok seviyor. Pancar bilinen en iyi detoks sebzelerinden biri. Bence toprak gibi, toprağımsı bir tada sahip. Ve bence harika bir tat.

Peki Amerikalılar pancar yapraklarını nasıl pişiyor dersiniz? Kimileri iyice yıkadıktan sonra bol suda haşlıyor be daha sonra biraz yağ, tuz ve karabiber ekleyerek yiyor. Bazıları ise bir tencerede kapağı kapalı olarak (hiç su eklemeden) 5 dakika pişirdikten sonra yağ, tuz ve karabiber ekleyerek yiyor. Pancar yapraklarında A vitamini, K vitamini ve antioksidanlar ile Lutein bulunuyor.

Ispanaklı makarna veya lazanya tarifinde pancar yaprakları kullanılabilir. Omletlerde harika bir yeşil olarak eklenebilir. Pesto yapıyorsanız, pancar yapraklarını kullanabilirsiniz. Pestoda önemli olan yeşil rengin ortaya çıkmasıdır. Bunun için ıspanak kullanılabileceği gibi pancar yeşili de kullanılabilir.

Pancar çok lezzetli bir kök sebze.. Ve yeniden.. Ispanak kullanılabilecek her tarifte pancar yaprakları kullanılabilir. Unutmayalım.. Pancar karaciğer dostudur. Karaciğere detoks yaptırır!

pancar, pancar yapraklari