Grip ve Hamileler


2015 grip sezonu özellikle hamileler için tehlikeli olabilir. Dünyanın değişik bölgelerinde grip, farklı şiddetlerde kendini gösteriyor ancak grip için en aktif aylar Ocak ve Şubat aylarıdır.

Grip aşısı korunma için bir yöntem olabilir çünkü hamileliğin ilk aylarında aşı bebeği de korur. Aşı tamamen kişisel tercihtir!!! Bunun dışında holistik seçenekler de vardır. Aşağıda paylaştıklarım hamileler ve diğerleri için geçerli olsa da, hamileler kendi hekimlerine danışma gereksinimi duyabilirler. Buna kendimden bir örnek vereyim..  İlk hamileliğimde faydalı olduğunu düşündüğümden ve çok sevdiğim için havuç suyuna biraz fazla yüklenmiştim. Doktorum uyarmasaydı belki de aşırı dozda aldığım A vitamini bebeğime zararlı olurdu. O nedenle, hamileler yeni yöntemler denemeden önce hekimlerine danışmalıdırlar. Tekrarlıyorum: Aşağıda sözü edilen gıda maddeleri herkesin yemesi önerilen besinlerdir ama hamileler yine de kendi doktorlarına danışmalıdırlar.

Öncelikle hijyen çok gereklidir ve dengeli beslenmek çok önemlidir.

Hijyen konusunda elleri her fırsatta sabunlu su ile yıkamak önerilir. Mutfakta çiğ etle ve deniz ürünleriyle yemek pişirirken tezgah ve kullanılan bölgeler dezenfekte edilmelidir. Buzdolabında uzun süre beklemiş yemekler yenmemelidir. Ayrıca hamileler kedi dışkısından uzak durmalıdır. Bu liste genişletilebilir ama en temel öğeler bunlardır.

Dengeli beslenme alışkanlıkları da çok önemlidir. Güçlü bir bağışıklık sistemi (immünal sistem), soğukalgınlığı ve grip gibi enfeksiyonlara karşı daha rahat direnir. Hastalık sırasında bağışıklık sistemi de güçsüzdür işte bu durumda takviye edici yöntemler kullanılmalıdır. Yüksek vitamin içerikli sebzeler ve meyveler, antioksidanlı, A, C ve E vitamini içeren yiyecekler tüketilmelidir. Çünkü bu besin maddeleri sayesinde kan, organlar, dokular ve cilt korunmuş olur. Narenciye, süpermeyve, yeşil biber, ıspanak, kabak, brokoli, havuç ve domates en çok önerilen sebze ve meyvelerdir. Süt ve süt ürünleri, peynir, yumurta ve E vitaminli ayçekirdeği, zeytin, fındık fıstık, badem ve her türlü yeşil yapraklı sebze de önerilmektedir. Bu besinler vücutta antikorları aktif hale getirir, aynı zamanda derinin kendisini yenileyip iyileştirilmesini kolaylaştırır.

Protein ve çinko içeren gıda maddeleri de bağışıklık sistemini güçlendirmek için önerilir. Genellikle hayvansal gıda maddelerinde protein ve çinko bulunur. Örneğin et, tavuk, deniz ürünü, yoğurt, süt, peynir, yumurta, baklagiller, fındık, fıstık, tam tahıl ürünleri tüketilmesi gereken besin maddeleri arasındadır. Bunların çoğu selenyum ihtiva ettiği için immünal sitem de güçlenir.

Yukarıda verilen tavsiyeler genel toplum içindir ama çoğunca hamileleri de kapsar. Grip, özellikle hamileler ve beklenen bebek için, tehlikeli olabilir. Bu nedenle bebek bekleyen annelerin herkesten daha dikkatli olması önerilir. Afiyetle kalın!

gebeler ve hamileler ve grip